Feb 20

Intern bestond hij al jaren; de strooikaart. Een applicatie waarmee de gladheidsbestrijders van Rijkswaterstaat de actuele posities en status (stilstaanrijdenstrooien) van hun eigen strooiwagens live kunnen volgen. Begin januari besloot Rijkswaterstaat om een deel van deze informatie ook beschikbaar te maken voor de weggebruikers. Ook zij kunnen nu real time zien waar de strooiwagens van Rijkswaterstaat precies actief zijn. De kaart op www.rijkswaterstaatstrooit.nl werd na lancering meteen goed bezocht en beloond met vooral positieve reacties op social media.

strooitkaart

Screenshot www.rijkswaterstaatstrooit.nl

Eerst overwinnen van angst
Het klinkt zo simpel, maar dat was het niet. Het duurde toch wel even, voordat de interne organisatie haar angst had overwonnen en er klaar voor was om met deze data naar buiten te gaan. Want, zouden weggebruikers dankzij de strooi-informatie nu ineens roekeloos rijgedrag gaan vertonen? Gaan ze harder rijden, als ze weten waar er wordt gestrooid? Begin januari was de kogel dan toch door de kerk en werd besloten om als proef de strooiwagenposities in aangepaste vorm publiekelijk beschikbaar te maken. De website werd daarna razendsnel uit de grond gestampt om zo toch nog de eerste ervaringen op te doen met het winterse weer in de staart van januari.

Resultaten
De website werd in de eerste 1,5 week direct ruim 19.000 keer bezocht. Met een piek op dag 1, omdat er direct sneeuw viel in het land en er een officieel persbericht was uitgegaan. Op de Facebookkanalen van Rijkswaterstaat en VanAnaarBeter werd een post geplaatst over de livegang van de kaart. De posts hadden een bereik van ruim honderdduizend Facebookers en werden massaal gedeeld en geliked. En dat zonder betaalde promotie.

Schermafbeelding 2015-02-20 om 11.15.52

De inzet van social media heeft mede gezorgd voor de hoge bezoekersaantallen op de site. Ook andere media gaven aandacht aan de strooikaart. Zo werd de site door diverse (nieuws)websites genoemd.

Positieve reacties
De vele reacties op social media waren over het algemeen positief. Een paar tweets:

Schermafbeelding 2015-02-20 om 10.23.55

Schermafbeelding 2015-02-20 om 10.24.32

Schermafbeelding 2015-02-20 om 10.25.21

Schermafbeelding 2015-02-20 om 10.27.53

Op naar de volgende winter
De proef met de strooikaart mag geslaagd worden genoemd. De informatie maakt op een hele dynamische manier inzichtelijk wat de enorme inzet is die Rijkswaterstaat op dit soort momenten pleegt. Het geven van deze informatie draagt bij aan een overheid die open en transparant opereert. De strooikaart is een mooi en simpel voorbeeld van de toepassing van data op een heel praktisch niveau.

De informatie wordt gewaardeerd door het publiek. Daarnaast lijkt de angst voor roekeloos rijgedrag van weggebruikers ongegrond. Of de kaart ook invloed heeft op de keuze om wel/niet de weg op te gaan of op een ander tijdstippen te reizen, is niet te zeggen op basis van deze pilot.

Volgend jaar zal de kaart in het winterdossier van de corporate website van Rijkswaterstaat worden geïntegreerd.

Leave a Reply

preload preload preload