Feb 15

Je ziet het steeds vaker. ‘Like ons en je krijgt een boek’. ‘Volg ons en maakt kans op een weekendje Ardennen’. Maar is dat nou wel de juiste manier om mensen meer te betrekken bij je merk? Is dit de juiste manier om fans op te bouwen? Volgen zij jou omdat ze echt om je organisatie geven? Of omdat er kortstondig voordeeltje te behalen valt?

Bij mij komt het vaak eerder over als een soort chantage, net zoals je dat als kind vroeger wel ‘s deed. ‘Als jij mij leuk vindt, krijg je van mij een snoepje’. Zo had ik vroeger een buurjongetje (F.) met een enorm cool mini crossmotortje. Hij zei dan: ‘Als je mijn vriendje bent, dan mag jij er ook op rijden.’ Natuurlijk ging ik voor de bijl. Ik deed alsof hij mijn allerbeste vriendje was en zat hele middagen op z’n crosser. Gemeen? Ja. Begrijpelijk? Ook wel, toch?

Mijn echte vrienden volg ik nog steeds. Omdat ik wil weten hoe het met ze gaat en wat ze bezighoudt. F. heb ik nooit echt geliked. En F. heb ik nooit meer gevolgd.  Ook F. zal inmiddels ook wel weten dat je echte vrienden niet kunt kopen.

Leave a Reply

preload preload preload